Laukais vaikštinėja ruduo. Sodo gimimas

Eina į pabaigą trečiasis Neverlendo sezonas. Pažiūrėjau, kad pastarasis įrašas buvo dar vasarą,  pamaniau reikia apsireikšti :)


Trečiasis sezonas... vaje, nemažai laiko jau praėjo, tai tikrai. Hm... tik apsigyvent nepavyksta. Matyt dar bus taip ilgai. Šio apmaudaus fakto priežastys vis dar tos pačios - nesibaigiančios ir vis klimstančios skyrybos, kurias man įtaisė mano išrinktoji. Vis gi, gerai, kad namas po stogu, niekur nevarva, viskas atrodo liux padaryta, tai ir stovi sau, be pokyčių kolei kas.  


Vis gi, šiokia tokia gyvybė yra. Kažkada seniai, kai dar galėjau su dukryte švesti Kalėdas, kas kart parnešdavau namo gyvą eglutę tame kibirėlyje. Man rodos tai nuostabi idėja, nes pavasarį pasodinta ta eglutė neretai prigyja (girdėjau apie 60 proc.) ir atsiranda ne tik medis, bet ir prisiminimas, apie kažkada gražias ir laimingas Kalėdas 2007...


Anuomet sumaniau tas eglutes sodinti Neverlendo teritorijos kampuose. Taip juos savotiškai pažymėti ir padaryti iš toli matomus. Kadangi tai laukų pieva, žolės auga ligi kaklo, maniau tos eglutės nustelbtos tikrai. Tačiau praeitą savaitę sumaniau apeiti kraštus ir apžiūrėti kaip kas. Ir štai, prasklaidęs žolynus suradau "Kalėdos 2007" :) Pasirodo auga kuo puikiausiai. Tai labiausiai į vakarus nutolęs teritorijos kampas. Kas nepamena, maniškė teritorija yra penkiakampė. Tolumoje matomas namas gerai iliustruoja sodybos atstumus :D
  

O čia dar aptikau ir "Kalėdos 2008". Ši vargšiukė kiek nukentėjusi nuo šiumetinio pavasarinio pievų gaisro, bet nieko, stiebiasi ir auga. Ši sidabraskarė žymi pietvakarių kampą. Simboliška, tačiau "Kalėdos 2009" nesulaukė pavasario, nubiro spigliukai. Simboliška, nes ir pačios Kalėdos jau buvo gana keistos ir  liūdnos. Matyt tkrai gamtoje viskas susiję tais nematomais ryšiais :) ką gi, lauksime kitų laimingų Kalėdų...


O tai didieji plėšiniai :) Viskas suvarpyta, paruošta žiemai. Laukiame pavasario.



Nuotrauka kiek anksčiau :) Morkyčių derlius nekoks šiais metais...


Sodo gimimas. 

Sodininkai sako, kad praeitas savaitgalis, buvo tobulas medžių sodinimui. Tai laikas, kai medžių lapai jau nugelsta, patys medžiai užmoega, tačiau dar vidutiniškai šilta. Paprastai tai spalio antra savaitė - trečia savaitė. Nulėkiau ir aš į medelyną ir išsirinkau šį bei tą :)



Sodinti medelius nėra sudėtinga, nors numanymo tai šiek tiek reikia. Nemažai apie tai gali rasti google įrašęs vaismedžių sodinimas, tad ir nesikartosiu. Trumpai kaip aš dariau. Maniškė žemė 20-30 cm juodžemis, o žemiau žvyrmolis. Tai kasant duobę stoja trys krūvikės: a) išversta velėna, b) juodžemis ir c) žvyrmolis. 

Variau duobę apie pusmetrį, tad žvyrmolio irgi iškėliau nemažai. Tada dėjau dugnan velėną apverstą "žemyn galva". Taip dariau nes neturėjau jokių trašų ar mėšlų. Manau, kad tos žolės prapus ir taps puiki traša. Aukščiau bėriau juodžėmį jau laikydamas sodinuką. Aptaisau juodžemiu visas šaknis tada apmindžioju, jei trūksta žemių - atsinešu iš daržo ar seno skruzdėlyno. Ir galiausiai žvyrmolį pasklaidžiau aplink, kad žolės skurdžiau aplink augtų. Suformuoji aplink meduką daubikę ir ten užlieji vandeniu gausiai. 


Pradžiai trys obelikės: vasarinė, žieminė ir alyvine. Dar grūša, paskum mėlyna slyva ir kanadinis persikas. Manau, jei tai prigis, bus puiki pradžia :) Dabar galvoju kaip apsaugoti nuo aštriadančių kiškučių.


 Norėčiau pasisodint ir Saldinuką ir Antaninį, tik va kur gaut tokių sodinukų?


Štai, šiaurinis Neverlendas jau palengva sukultūrinamas. Arčiau matyti nuraudę žydintys krūmai, kurie auga eilėje ir atskirs sodą nuo daržiuko :) Nuotraukose nematyti šiandieninio progreso: sukalti koliukai ir apraišioti medukai. Dar pasodinau keletą ąžuoliukų, klevuką ir kiek pratęsiau eglaičių alėją. Šiais metais gal jau ir tiek, beliko sugalvoti kaip apsisaugoti nuo aštriadančių, stirnų irgi ir žiemoti susisukus į pūkus. Ir svajoti, kaip pavasarį Neverlende viskas sužaliuos ir pasipuoš žiedais... :)


Ko dar netrūksta, tai gražuolių musmėrių :D ana tolumoje gaspadorius pjausto beržų šakeles apačioje. Taip skatiname medį stiebtis aukštyn ir nors truputi apsisaugome nuo pavasarinių gaisrų...



Gaila, kad dienos taip greit trumpėja, nebepavyksta ilgiau pasidarbuot. Sezonas tikrai sukasi pabaigon...

Komentarai

  1. Neiziuriu nuotraukoje, bet sodinant vaismedzius reikia stengtis skiepa laikyti auksciau zemes, t.y. neikasti. Kitaip medis prades dusti ir nuvys skiepyta dalis.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tikra tiesa. Taip ir dariau. Nors skaičiau, kad pasekmės būna tokios: paskielyta dalis pradeda leisti naujas šaknis, o ta žemiau likusi sunyksta. Bet kuriuo atveju palikau viršuje. Dabar galvoju kaip geriausiai nuo zuikių ir stirnų apsisaugoti? Gal kas turi patirties?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Guglėj "medelių apsauga" ivesk, rasi :) ten tinklelis, ne karvę kainuoja..
    p.s. kodėl negalima rašyt nikas/web? Daug kur nerašau vien dėl tokio nepatogaus ribojimo.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Nulinė kanalizacija: vamzdžiai atgulė į žemę

Pakalimai

3/4